About Me

kolagen na zmarszczki

Dieta na zmarszczki - przeciwzmarszczkowa na odmłodzenie

dieta na zmarszczki

Zmarszczki to zagięcia i deformacje skóry pojawiające się w miarę upływu czasu i starzenia się naszego organizmu.

Pierwsze zmarszczki pojawiają się już pomiędzy 25. a 30. rokiem życia. Są to pierwsze zmarszczki – mimiczne. Są one widoczne tylko od linii nosa do ust, wokół oczu i na czole.

W późniejszym wieku przyczyny powstawania zmarszczek są inne. Związane są z ubytkiem protein podporowych skóry, takich jak kolagen, elastyna i kreatyna. Z wiekiem bowiem osłabiają się włókna kolagenu i elastyny, które odpowiedzialne są za prawidłowe napięcie skóry. Kolagen produkowany jest w organizmie tylko do 25 roku życia. Wraz z upływem czasu pojawia się też sporo wolnych rodników i toksyn, które są wrogami skóry.

Niszczą one włókna kolagenu i eliminują substancje takie jak np. witaminy, które pobudzają jego produkcję. Poza tym, że prowadzi to do powstawania zmarszczek to jeszcze skóra wiotczeje, traci dotychczasowy koloryt i wysusza się. Kolagen jest co prawda ciągle wytwarzany, jednakże nie nadąża on już z produkcją, bo jest szybciej niszczony przez toksyny niż to ma miejsce w wieku młodszym. Ponadto, w miarę starzenia się, skóra człowieka traci wilgoć i tłuszcz, ponieważ gruczoły potowe i łojowe za to odpowiadające zużywają się i powoli przestają funkcjonować.

Oczywiście na powstawanie zmarszczek wpływ mają też dodatkowe czynniki, wśród których wymienić można brak odpowiedniej pielęgnacji twarzy (np. nienawilżanie jej), ogólny słaby stan zdrowia, hormony, palenie papierosów, klimatyzację, stresujący tryb życia, niewłaściwą dieta, czynniki zewnętrzne jak np. warunki atmosferyczne (słońce, smog, wiatr), a także taką prozaiczną rzecz jak szorstka poduszka do spania czy brak witamin i minerałów.

Zmarszczki pojawiające się w wieku późniejszym mogą mieć postać bruzd, rys, „kurzych łapek”, nieestetycznych linii. Pojawiają się nie tylko na twarzy, ale i na szyi, dekolcie a czasem i na całym ciele.

Nie od dziś wiadomo, że to co jemy, wpływa na to jak się czujemy. Ale i na to jak wyglądamy. Zdrowa, zbilansowana dieta z doborem odpowiednich składników poprawi stan skóry, nawilży ją i tym samym wygładzi zmarszczki.

Podstawą diety wygładzającej zmarszczki są substancje, które pozbywają się z organizmu wolnych rodników. Bo wolne rodniki odpowiadają za starzenie się skóry i powstają na skutek przede wszystkim nieodpowiedniego dbania o siebie. Opalanie bez kremów z filtrem, zła dieta, alkohol i nikotyna sprzyjają powstawaniu ich.

Są jednak składniki diety, które skutecznie pozwalają z nimi walczyć. Aby uchronić skórę przed wiotczeniem i przedwczesnym pojawianiem się zmarszczek, warto wzbogacić dietę o zielone warzywa. Szpinak, brokuły i sałaty zawierają witaminę A, która utrzymuje odpowiednie nawilżenie skóry.

Zaraz po nich kluczową rolę odgrywają czerwone warzywa i owoce. Podobnie jak zielone – nie dopuszczają do nadmiernego rogowacenia naskórka. Pamiętajmy – talerz walki ze zmarszczkami powinien obfitować w kolory zielone i czerwone.

Prześlij komentarz

0 Komentarze